“De vuilnis kinderen van Phnom Penh.”


Scott Neeson's CCF "Breavehearts", in Cambodja. 
http://www.cambodianchildrensfund.org your € donation is welcome!
De krankzinnige genocide van Pot Pol van 1975 tot 1979 heeft in het dagelijks leven van Cambodja diepe wonden en trauma’s achtergelaten. Tot op de dag van vandaag zijn familie banden ontwricht. Langzaam is de economische situatie zich aan het verbeteren. Helaas niet voor de meerderheid van de bevolking. De kinderen van een grote groep arme verschoppelingen worden blootgesteld aan alcohol, drugs, en prostitutie. Moeders in de “slums” verkopen hun kinderen voor drugs of om hun gok schulden te kunnen betalen. Kleine kinderen worden  aan hun lot overgelaten. Om te kunnen overleven wroeten deze kleintjes in het afval van Phnom Penh. Ze peuteren ze de nog bruikbare onderdelen uit, bijvoorbeeld, inkt patronen en elektronica of zoeken ze in het afval naar kleine stukjes ijzer en blikjes, en sorteren de hele dag bergen plastic flesjes.

           
                                   
De aller schrijnendste gevallen, kinderen en moeders die totaal alleen staan, en op de rand lopen van  de dood worden met een beetje geluk door het ‘Cambodjaanse Childeren Fund’ (CCF) op genomen en uit deze hel gehaald. Zij kunnen binnen het inmiddels beproefde en succesvolle medische, voedsel en scholing programma’s opgroeien tot vrolijke, gezonde en energieke kinderen. 

Scott Neeson nam zes jaar geleden een radicale beslissing. Hij beëindigde een  succesvolle carrière (hij overzag de prducties van o.a. films als Breaveheart,  Independence Day,  Titanic,  X-Man voor  Twenty Century Fox en Sony-films in Hollywood.) Deze een en vijftigjarige Schotse-Australiër besloot eigenlijk van het ene op het andere moment, tidens een bezoek in Phnom Penh dat er wat hem betreft niks anders op zat dan zelf het heft in handen te nemen. Hij leverde zijn contract en baan in en is nu dagelijks en eigenhandig aan het zorgen dat er werkelijk wat gedaan wordt aan de veelal schrijnende omstandigheden voor de vuilniskinderen in Phnom Penh. Zonder enige financiële steun van de Cambodjaanse regering,  maar doormiddel van private donaties houdt hij met een  medische en educatiestaf met veel succes het hoofd boven water.                                                                             De Cambodian Children’s Fund levert zo een maximaal en direct tastbaar  dagelijks resultaat voor ongeveer 550 kinderen van de ondergang.Reacties

Populaire posts