Wat is het toch dat Angkor Wat de mensen zo in vervoering brengt?Beïnvloed door de impact door de grandiose eeuwenoude bouwsels van Angkor Wat en het vroege zonsopgang ritueel is er in het tropische Cambodja voor de meeste bezoekers dan ook eindelijk even tijd voor wat persoonlijk bezinning. In de intense tropische hitte is dan plaats voor een moment van spirituele zelfreflectie en meditatie,  eindelijk even echt 'chillen' dus.Wat is het toch dat Angkor Wat de mensen zo in vervoering brengt?

Fotograaf en journalist Michael Klinkhamer bezocht Angkor Wat onlangs, tijdens een van zijn fotoworkshops en maakte daarbij toen de volgende observaties en een fotoserie. 
http://cambodiaphototours.asia


Tijdens ons bezoek aan Angkor Wat viel het op dat sommige bezoekers geïnspireerd door de Cambodjaanse cultuur en de sfeer in en rondom Angkor Wat, beleven als een persoonlijk spirituele ervaring en tijdreis. 
Voor hen geld dan ook even pas op de plaats maken om te beseffen waar je nu werkelijk bent, en wat jou rol is in deze wereld, op deze plaats en op dit moment. 

Maar eerst ook even wat feiten op een rijtje;
Angkor Wat staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 
Deze tempels in Cambodja zijn één van de 7 wereldwonderen op aarde. 
2.1 miljoen mensen bezoeken Cambodja jaarlijks met één ding vast afgesproken in de reisplanning; een bezoek aan het tempelcomplex.

Angkor Wat dateert uit de 12e eeuw AD. Heel erg lang geleden dus, en uit een tijd waarvan we ons nu vrijwel niets bij kunnen voorstellen.  Laten we maar stellen dat  de Angkor Wat tempels ongeveer een kleine 900 jaar oud zijn.

Het gebied wat nu bekend staat als Cambodja was toen onderdeel van een groot Hindoeïstisch Khmer rijk dat zich uitstrekte tot ver in het huidige Thailand, Vietnam en Laos.
Koning Suryavarman II, liet Angkor door tienduizenden  mensen bouwen in een periode van ongeveer dertig jaar in een vooral zeer vochtig en drassig tropisch gebied.
Het is een wonder dat het de tijd heeft kunnen weerstaan door gebruik te maken van ook nu nog zeer geavanceerde bouw, en vooral opmerkelijk slim uitgevoerde irrigatie en constructietechnieken. 

Al met al is Angkor een bijna onaardse locatie, qua omvang, geschiedenis, en uitstraling met dikke massieve stenen blokken opgebouwde muren, poorten, alkoven en lange gangen en galerijen.
Het is voor de meeste dag bezoekers van het enorme Angkor Wat complex dan ook allemaal vrijwel niet te bevatten, de historische tijdlijn, de bouwtechnieken of de culturele geschiedenis of de religieuze feiten van dit bouwwerk en de geschiedenis van mensen die er hebben geleefd en geheerst.

De meeste mensen bezoeken Angkor Wat tijdens hun vakantie of 'backpacker' rondreis en genieten van een dagje in de natuur en het lopen door en langs bouw werken en tempels als vrolijke en leergierige toeristen.
De hoeveelheid toeristen op bepaalde momenten  kunnen dan ook veel van de verborgen magie wegnemen terwijl hordes Chinezen en Koreanen onverstoorbaar langs de galerijen marcheren. 
Iedereen heeft waarschijnlijk zijn eigen speciale redenen om naar Angkor wat te komen.

Tijdens mijn bezoek aan Angkor Wat zag ik ook dat veel mannen en vrouwen geïnspireerd door de bijzondere Cambodjaanse-Khmer cultuur en de sfeer in en rondom Angkor Wat op zoek zijn naar een soort van persoonlijk spirituele ervaring, een uniek moment voor zichzelf. Althans ik  voelde dat wél en kon op een gegeven moment echt verzinken in alles om mij heen. Foto's en video's maken je natuurlijk ook veel visueler ingesteld, en Angkor Wat is zeker wel een uitdaging voor iedere fotograaf. 

Ondanks de groepen met toeristen en vrolijk 'selfies snappende' vakantievierders is het gelukkig nog heel goed mogelijk om wel even de rust en de ruimte te vinden voor jezelf en op verder onderzoek te gaan als een echte 'Tomb Raider' met een camera.

Tijdens het bezoek en het verloop van de dag zijn er genoeg momenten om bij het bekijken van zoveel cultuurschatten en indrukken van vergane glorie en strijd taferelen en religieuze devotie even ergens een  rustige plek te vinden wat af te dwalen van de route om tot jezelf te komen en alles te verwerken.
Vergeet ook niet dat het klimaat ook hierbij een grote rol speelt, het is vochtig en klam, en vooral erg warm, meestal 32-36c in de schaduw.
Dat alleen al doet iets met mensen, lichamelijk en geestelijk. Het lichaam vraagt alle aandacht op en je wordt overvoerd met indrukken. 
Op een gegeven moment vond ik een bijna magische locatie in Ta Prohm; een van de meest beroemdste tempels. Juist, die met de overgroeiende boomwortels die als reusachtige buitenaardse vingers over de eeuwenoude rotsen strelen. en natuurlijk uit de bekende Hollywood film Tomb Raider.


Erik en Machteld uit Nijmegen zijn voor zes maanden op reis.
"De zon komt op en we genieten van het uitzicht op Angkor Wat. Ja het is nu al erg warm, maar hiervoor zijn we naar Cambodja gekomen. Zo Gaaf!
Groepje Cambodjaanse studenten die met elkaar dit beleven. 'De Khmer Cultuur is zo oud en wij zijn gelukkig en trots dat we dit kunnen meemaken.  
'Mijn naam is Anong en ik kom uit Thailand. De zegening van de monnik is ook voor mijn familie. Angkor Wat is zo speciaal ook in onze Thaise cultuur. Dee tempels overschrijden de grenzen van nu.'

Reacties

Populaire posts